nedeľa 19. augusta 2018

Workaway - dobrovoľníctvo v zahraničí

Ahojte! Na tento článok sa ma veľa z vás pýtalo, tak dúfam, že vás bude zaujímať a radi si ho prečítate :) Reč bude o dobrovoľníctve v zahraničí, ktoré som absolvovala počas uplynulých 4 týždňov. Poďme si teda postupne povedať, ako sa dá týmto spôsobom vycestovať a s čím všetkým treba počítať.


Najdôležitejším krokom na začiatku je vôbec rozhodnutie, že ísť chcete a ste ochotní stráviť určitú dobu prácou v zahraničí, na mieste, kde ste pravdepodobne ešte neboli, s cudzími ľuďmi a hlavne bez nároku na mzdu. O tom totiž dobrovoľníctvo je. Vy pomôžete a na oplátku máte zabezpečené ubytovanie a stravu (tak je to vo väčšine prípadov, je to ale samozrejme na individuálnej dohode).

Ja som už dlhšie túžila po skončení školy niekam na chvíľu "vypadnúť" a niečo zaujímavé skúsiť, než začnem riešiť prácu a všetko s tým spojené. Samozrejme, že som si mohla hľadať v zahraničí prácu, ktorú by som mala klasicky platenú. Avšak mala som pocit, že ľudia myslia väčšinou len na seba a svoj prospech (ja samozrejme nie som iná) a pociťovala som nutkanie niekomu pomôcť venovaním svojho času a svojej práce nezištne, bez toho, aby som pri tom myslela na to, koľko zarobím.

Rovno poviem, že sama by som sa na takýto trip nevybrala a preto som veľmi vďačná, že priateľ bol pre to nadšený rovnako a chcel ísť tiež. Totiž nájsť niekoho, kto s vami na dlhšiu dobu do zahraničia pôjde a pritom opustí svoj komfort, vybaví si to v aktuálnej práci atď. nie je vôbec jednoduché. Sami určite viete, aké je niekedy ťažké nájsť parťáka už len na výlet, nie to minimálne na mesiac.

Keď sme už boli rozhodnutí, že ísť chceme, tak sme začali hľadať informácie a možnosti, ako vlastne dobrovoľníctvo funguje. Stránok a agentúr je určite v ponuke veľa, my sme ale takmer hneď narazili na stránku workaway.info, ktorá je celá venovaná tomuto konceptu a nájdete na nej miesta aj prácu od výmyslu sveta. Pozerať si ju môžete zadarmo, ale ak už chcete s jednotlivými ľuďmi komunikovať, musíte si vytvoriť profil a zaplatiť poplatok 32 € ako jednotlivec alebo 42 € ako dvojica. Nás to v našom odhodlaní neodradilo, aj keď chápem, že veľa ľudí to rovno zavrhne a hľadá inde.

Na stránke si môžete zvoliť kontinent či jednotlivú krajinu, o ktorú by ste mali záujem a taktiež zadať, čo konkrétne hľadáte. U nás to boli kľúčové slová "farm" a "animal", keďže sme chceli od začiatku radšej pracovať so zvieratami a v prírode, než napríklad učiť deti v Afrike alebo pomáhať s výstavbou rôznych centier. My sme si vždy zadali aj to, či majú nájdení hostitelia feedback, teda recenziu od dobrovoľníkov, ktorí tam už boli. Predsa len je lepšie prečítať si reálny názor niekoho iného, keď idete za neznámymi ľuďmi a budete tam s nimi žiť.


V jednotlivých profiloch hostiteľov nájdete informácie o tom, o akú prácu sa jedná, koľko dobrovoľníkov hľadajú, koľko práce požadujú časovo (väčšinou je to 5 dní v týždni max. 5 hodín), aký je v danom mieste prístup k internetu, kde by ste boli ubytovaní atď. Nájdete tam aj priemerný čas, za ktorý hostiteľ odpovedá na správy a na základe toho viete odhadnúť, či sa vám vôbec oplatí písať. Ak je tam písaný mesiac a viac, tak je dosť možné, že daný človek stránku ani nenavštevuje a odpoveď nedostanete. Nájdete tam aj info o voľných mesiacoch, kedy môžete prísť, ale nebojte sa spýtať, aj keď vyzerá váš hľadaný mesiac obsadený, potvrdilo sa nám, že to veľakrát nezodpovedá realite. Ak sa rozhodnete hostiteľov kontaktovať, snažte sa o sebe v správe povedať čo najviac a pokojne sa rozpíšte, bude to pôsobiť lepšie.




Celkovo pri komunikácii by som sa ešte pristavila, keďže s ňou sme mali na tejto stránke najväčší problém. Pôvodne bol náš zámer ísť na Island, prípadne do Škandinávie, ale z oslovených asi 15-tich fariem nám odpísali po urgencii asi 2 a aj to spôsobom, ktorý nás práve nenalákal na dané miesto naozaj ísť. Už sme to riešili niekoľko mesiacov a keďže to bolo s komunikáciou naozaj na bode mrazu, tak sme si povedali, že zmeníme lokalitu a možno to bude lepšie. Pozreli sme si farmy v Toskánsku, keďže tam sme boli začiatkom leta na 5 dní a veľmi sa nám páčilo, vybrali sme si jednu farmu, ktorá sa nám zdala najlepšia, napísali sme a za 2 dni sme mali odpoveď a za 4 dni sme mali všetko potvrdené. Takže bohužiaľ s predchádzajúcimi krajinami to naozaj viazlo na ľuďoch, ktorí dobrovoľníctvo na svojich farmách ponúkali.

Určite vás zaujíma, ako naisto viete, že keď na dané miesto prídete, tak tam tí ľudia naozaj budú, ubytujú vás a všetko bude prebiehať v poriadku. Odpoveď je, že to neviete. Musíte len dúfať, že to tak naozaj bude :D Na to ale dobre slúžia práve spomínané recenzie, na základe ktorých si viete urobiť o hostiteľoch mienku.


My sme si vybrali farmu Fattoria Montalbano v Toskánsku. Na miesto sme prišli autom (čo bola veľká výhoda kvôli výletom vo voľnom čase) a zoznámenie aj ubytovanie prebehlo bez problémov. Čo sa týka náplne našej práce, tá sa prvé dni vykryštalizovala do určitej rutiny, ktorú sme vykonávali každý deň len s menšími obmenami. Keďže je to agroturistická farma, tak tam boli ubytovaní v jednotlivých vilkách aj turisti, takže okolie bolo stále potrebné udržiavať čo najviac čisté a upravené. Počas celého mesiaca boli extrémne horúčavy a takmer žiaden dážď, tým pádom veľkú časť našej práce vypĺňalo hrabanie listov, ktoré stále kvôli suchu padali, polievanie, zbieranie spadnutých hrušiek atď. Taktiež sme pripravovali bazény a dávali jesť koňom a prasiatkam. Ja som občas dostala za úlohu aj nejaké tie "ženské práce", ako vyložiť a naložiť umývačku riadu a vyvešať prádlo :D



Výhodou ale bolo, že sme cca 4 hodiny pracovali doobeda a poobedie až do večera sme mali úplne voľné, keďže tam bolo už naozaj neznesiteľné teplo a pracovať vonku by bola samovražda. Večer sme už len polievali kvety, čo zabralo maximálne pol hodinku a to bolo všetko. Čiže na nedostatok voľného času sme sa sťažovať nemohli, keď sme chceli, kľudne sme stihli po práci výlet do Florencie, ktorá bola vzdialená 30 km alebo sme oddychovali pri bazéne, išli preskúmať okolie atď. S day off, teda dňami, kedy má byť úplne voľno, to bolo u nás trochu komplikovanejšie, keďže aj majiteľka farmy bola 5 dní na dovolenke a museli sme sa nejak prestriedať, ale koniec koncov nám to vždy vyšlo tak, že sme si voľno vybrali, len nie vždy v danom týždni. Keď už sme tie dva dni voľna mali, tak sme išli na vzdialenejšie výlety, kde sme aj prespávali. Boli sme tak napríklad v Pise, Livorne, Chinque Terre...





Čo ma trochu mrzí, ale to človek naozaj dopredu ovplyvniť ani odhadnúť nevie, je to, že sme si s pani majiteľkou úplne nesadli, resp. to nemalo pre nás až taký prínos po kultúrnej stránke, aký by sme si predstavovali. Naša komunikácia bola viac menej obmedzená na pozdrav, posťažovanie si na sucho z jej strany, zadanie úloh a "see you later". Stále na nás ale mohla byť aj zlá a nadávať nám, takže sme vlastne dopadli ešte dobre :D Ak ale natrafíte na niekoho, kto sa vám bude venovať viac, tak určite budete mať lepšiu možnosť sa aj všeličo nové naučiť a dozvedieť.



Na záver by som túto skúsenosť hodnotila kladne. Človek vypadne zo zaužívaných činností aj problémov, má čas si veľa vecí ujasniť a príde na úplne nové myšlienky. K tomu uvidíte určite zaujímavé miesta, precvičíte si jazyk alebo sa naučíte nový (my sme komunikovali anglicky) a určite budete mať zážitky, na ktoré nezabudnete. Ak máte teda dobrodružnú povahu a nebojíte sa skúšať niečo nové a taktiež vám nevadí vymeniť svoj uprataný a pohodlný domov za niečo o trochu horšie (nám napríklad v izbe behali gekóny), tak choďte do toho! Len sa pripravte, že nasledujúce dva týždne nebudete hovoriť o ničom inom, pretože sa na to bude pýtať každý :)

PS: Tešiť sa môžete aj na článok s tipmi na výlety v tejto oblasti!

Máte s dobrovoľníctvom vlastnú skúsenosť?

Vyskúšali by ste to?

Dajte mi vedieť!

4 komentáre:

  1. skvelé! super si to zhrnula :) určite to môže byť len dobrá skúsenosť a páčilo by sa mi presne toto netypické trávenie času v zahraničí, vyjsť z rutiny a komfortu a ešte niekomu aj pomôcť :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem :)) Presne, aj keď to napríklad nejde úplne podľa plánov, tak vždy je tam to, že človek skúsil niečo nové a určite toho veľa zažije :)

      Odstrániť
  2. Tiež uvažujem nad dobrovoľníctvom namiesto dovolenky :D, s cieľom poznávať miestnu kultúru a žiť ako miestni, ale týmto si ma trochu odradila. Ja by som nebola nadšená, kebyže zodpovedná osoba rozdá prácu (zadarmo) a bodka. Nespomínaš ani žiadne zážitky, neboli tam aj iní dobrovoľníci? Na workaway ma odrádza to, že často čítam, že chcú odborníka na konkrétnu prácu alebo sú tam vyslovene požiadavky s konkrétnou národnosťou. Príde mi to, že sa tam trochu stráca tá pointa kultúrnej výmeny, ale že to je skôr o ľuďoch, čo robia business s čo najnižšími nákladmi.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podľa mňa je to veľmi individuálne, tiež sme natrafili na hostiteľov, ktorí už požadovali určité znalosti, ale je tam aj veľké množstvo tých, ktorým stačí, že niečo robiť chceš. Vybrať sa tam podľa mňa dá :) Okrem nás vtedy na farme iní dobrovoľníci neboli, ale inak ich tam mávajú pravidelne.

      Odstrániť