nedeľa 18. októbra 2020

Moja starostlivosť o vlasy

Ahojte! Dnešný článok by som rada venovala vlasom a starostlivosti o ne. Tejto téme som sa na blogu ani v minulosti veľmi nevenovala, preto bude dnešný článok rozsiahlejší a zhrniem v ňom všetky moje osvedčené produkty a postupy, od umývania až po finálny styling.

Moje vlasy majú tendenciu mastiť sa, ale napriek tomu sa vyhýbam umývaniu každý deň, aby som vlasovú pokožku zbytočne nedráždila. Vlasy si teda umývam zvyčajne raz za 3 dni a keď je to potrebné (čo väčšinou je), použijem medzi jednotlivými umývaniami suchý šampón. 

Šampóny & kondicionéry & masky na vlasy

Šampónov a kondicionérov ste už určite, tak ako ja, vyskúšali množstvo. Ja sa posledné roky snažím vyhýbať silikónom, ktoré vlasy síce opticky zacelia a vlas vyzerá hladší a lesklejší, ale okrem toho vytvoria na vlasoch film, ktorý bráni prenikaniu výživných zložiek z produkov, takže všetky dobré ingrediencie, ktoré chcete svojim vlasom dopriať, spláchnete bez účinku po vlase do kanála.

Našťastie variant produktov bez silikónov je už veľké množstvo a ja by som vám rada ukázala dve značky v rozdielnych cenových kategóriách, ktoré mám vyskúšané a som s nimi spokojná. 

Pure 97

Cenovo dostupné produkty, ktoré mi vyhovujú, sú od pomerne novej značky Pure 97, ktorá, ako názov napovedá, obsahuje 97 % zložiek prírodného pôvodu. Jednotlivé zložky sú taktiež zreteľne rozpísané na zadnej strane balenia a uvedený je aj ich úloha v zložení. Dostupné sú tri rady na rôzne typy a problémy vlasov a okrem šampónu a kondicionéru obsahuje každá rada aj doplnkovú starostlivosť vo forme masky, oleja alebo ochranného krému.

Z mojej skúsenosti môžem odporúčať rad s ružou a baobabom na objem vlasov (ružový obal), ktorý vlasy pekne prevzdušnil a taktiež zelený rad určený na suché vlasy s jasmínom a kokosovým olejom (na fotke vyššie).

Maria Nila

Značku Maria Nila ste už určite postrehli, hlavne vďaka ich tónovacím maskám, ktoré boli istý čas veľmi populárne. Je to švédska značka, ktorá sa zameriava na profesionálnu vlasovú starostlivosť, čomu odpovedajú aj ceny. Všetky produkty sú veganské, bez parabénov a sulfátov a samozrejme netestované na zvieratách.

Ja mám pozitívnu skúsenosť s ich najnovšou radou Maria Nila Eco Therapy Revive, ktorá je určená na všetky typy vlasov a pozostáva zo šampónu, kondicionéru a masky. Produkty neobsahujú silikóny a 98% zložiek je prírodného pôvodu. Ďalším ekologickým aspektom tejto rady sú obaly, ktoré sú vytvorené z plastov vyzbieraných z oceánov, čo je skvelé a verím, že sa týmto smerom budú uberať aj ďalšie značky.

Tuhé šampóny

Ak hľadáte bezobalovú cestu a plastu sa chcete vyhnúť úplne, tak je ideálnym riešením tuhý šampón. Stačí ním párkrát prejsť po vlhkej pokožke hlavy a následne vmasírovať a opláchnuť. Ja mám dobrú skúsenosť so šampukmi od Lush a dostupnejšou verziou sú tuhé šampóny alverde, ktoré kúpite v dmku.

Ešte k samotnému používaniu produktov, šampón je ideálne použiť na dvakrát, pričom prvýkrát zmyjeme z vlasov hlavne vonkajšie nečistoty a stylingové prípravky a až pri druhom umytí sa čistí aj samotný vlas a otvára sa pre následné vstrebanie látok z ďalších produktov. 

A mám pre vás jeden tip, ak chcete použiť po šampóne kondicionér aj masku, tak to urobte opačne. Najprv naneste masku a po opláchnutí naneste ako posledný krok kondicionér. Je to kvôli rozdielnemu pH produktov, ktoré budú môcť v tomto poradí lepšie pôsobiť. Kondicionér ako posledný krok uzamkne vo vlasoch výživné látky, ktoré vďaka maske dostali. 

Suché šampóny

Ako som spomínala na začiatku článku, suché šampóny používam pravidelne. Najčastejšie siaham po Batiste, hlavne verzia Heavenly Volume je perfektná! O niečo lacnejšou a funkčnou variantou sú suché šampóny Balea z dmka. 

Fénovanie & styling vlasov

Dlho som si myslea, že najlepšie riešenie pre moje (vlnité) vlasy je, ak ich nechám prirodzene uschnúť bez použita fénu. Až nedávno som čítala z viacerých drojov, že vlhké vlasy sú omnoho náchylnejšie na poškodenie/lámanie a taktiež vlasovej pokožke neprospieva byť dlhší čas vo vlhku, preto je najlepšie vlasy po umytí šetrne vysušiť. 

Keďže moje vlasy sa prirodzene vlnia, najviac mi vyhovuje fénovanie pomocou difuzéra, ktorý dodá objem, vlny zachová a ešte ich zvýrazní. Po prvotnom vysušení vlasov uterákom, ktoré by nemalo trvať viac než pár minút, je pred fénovaním vhodné naniesť produkt chrániaci vlasy pred teplom. Mne sa najviac osvedčili produkty v spreji, ale zvoliť si môžete aj krémy alebo olejíčky. 

Ja používam fén Rowenta, ktorý má možnosť zvoliť z troch stupňov teploty a taktiež zvoliť silu vzduchu. Ja používam najčastejšie stredný stupeň a nižšiu intenzitu vzduchu, aby vlasy schli pozvolne. Fén má možnosť aj studeného sušenia, ktoré sa odporúča na záver, pretože studený vzduch dokáže zafixovať finálny účes. 

Z ďalších nástrojov má u mňa využitie hlavne kulma na vlasy, pretože si vlasy radšej ešte viac natočím a zvýrazním ich prirodzené zvlnenie, než by som ich vyrovnávala. Z kuliem mám najradšej kónickú, ktorá vlasy natočí naozaj rýchlo. Hrubšiu kulmu som veľmi chcela, ale efekt na mojich vlasoch bohužiaľ nie je veľmi výrazný, tak ju používam menej. Myslím, že efekt jemných vĺn ľahšie dosiahnete použitím žehličky.

Žehličku na vlasy používam výnimočne, väčšinou len v prípade, že sa mi nevhodne zvlnia vlasy v okolí tváre. Môžete s ňou ale vytvoriť aj vlny, čo má u mňa väčšie využitie. Taktiež je dobré vyberať model, ktorý má nastaviteľnú teplotu.

Vitamíny & výživové doplnky

Okrem kvalitnej starostlivosti o vlasy zvonku (a pravidelnej návšteve kaderníka), je dôležité posilňovať vlasy aj zvnútra, k čomu dobre slúžia výživové doplnky s obsahom účinných látok, ktoré k rastu a posilneniu vlasov prispievajú. Ak vám nevadí do výživových doplnkov investovať viac, tak vám môžem odporučiť značku Venira, o ktorej som písala v tomto článku, kde nájdete aj fotky pred a po. Z lacnejších variant odporúčam Biosil Plus, ktorý kúpite bežne v lekárni a stojí pár eur. 

Ako sa o svoje vlasy staráte vy?

Majte sa krásne!

2 komentáre:

  1. Tyjo, značky Pure97 ani Maria Nila neznám... ale vypadají dobře. :)
    Ela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pure97 je u nás na trhu krátko, ale určite stojí za pozornosť :)

      Odstrániť