utorok 9. októbra 2018

Tip na výlet: talianske Dolomity

Ahojte! Článkov k mesiaci strávenom v Taliansku som mala v pláne viacero, ale okrem úvodného o Workaway, som sa rozhodla nechať tipy na výlety v okolí Toskánska na jar, keď začnete plánovať dovolenky a letné destinácie.

Na ceste späť domov sme sa však zastavili aj v talianskych Dolomitoch a práve tie mi prídu momentálne ako skvelý tip na výlet, pretože počas jesene musia byť nádherné!


Dolomity sú oblasť s mnohými jazerami a krásnymi výhľadmi. Keďže sme mali na objavovanie tejto oblasti len necelý jeden deň, vybrali sme si dva hlavné ciele a síce Lago di Carreza a Lago di Braies. Na obe jazerá sme natrafili na instagrame a zaujali nás natoľko, že sme si ich museli pozrieť na vlastné oči.


Ak sa v Dolomitoch rozhodnete zdržať dlhšie, tak s ubytovaním pravdepodobne problém nebude. V okolitých dedinkách je množstvo penziónov, z ktorých to k jazerám autom nie je ďaleko. My sme bývali v dedinke Soraga v penzióne BeB Sas da Rocia a na jednu noc poslúžil dobre.

Ako prvé sme navštívili Lago di Carezza, ktoré je známe z fotiek kontrastom vody, stromov a hôr nad nimi. My sme nemali úplne jasno, takže sme nevideli týčiace sa Dolomity v plnej kráse, ale aj odraz oblakov vo vode mal svoje čaro. Okolo celého jazera vedie cestička, po ktorej sa môžete prejsť a obzrieť si tak toto jazero z každej strany. Voda v ňom je neskutočne čistá a zeleno-tyrkysová, takže je to naozaj krásny úkaz.


Príjazd k tomuto jazeru autom je bez problémov, nakoľko je kúsok od neho parkovisko, kde si na určitý čas kúpite parkovné a môžete sa vydať na prechádzku k jazeru alebo po okolí.


Čo sa týka fotenia, tak na instagrame väčšinou nájdete fotky, kde sú ľudia na nejakých kameňoch pri brehu vody. Tak to koniec koncov vidíte aj na fotke nižšie. Prekvapilo nás však, že takéto fotenie je zakázané a človek by sa mal podľa pravidiel odfotiť len z chodníka za dreveným nízkym zábradlím. My sme teda trochu zarebelovali, prekročili ho a zišli trochu nižšie. Ale treba počítať s tým, že sa to niekomu možno páčiť nebude.


Ďalším jazerom bolo Lago di Braies, ktoré je zaujímavé okrem krásnej scenérie aj tým, že sa tam môžete člnkovať na drevených lodičkách. Môžete si vybrať, či si zvolíte pol hodinu alebo rovno celú. Pri tomto jazere nás prekvapilo množstvo turistov, čo nám zo začiatku trochu pokazilo dojem, ale nakoniec sme sa rozhodli aj pre spomínané člnkovanie a aj keď sme naňho čakali asi pol hodinu, tak to bol skvelý zážitok a určite ho každému, kto sa pri tomto jazere vyskytne, odporúčam! Za pol hodinu zaplatíte 15 €, pričom sa najprv platí záloha 25 €, z ktorej vám po dočlnkovaní 10 € vrátia.



Voda je tu taktiež nádherne čistá a keď máte viac času, tak sa môžete prejsť aj po krásnom okolí, kde už toľko turistov nebude. Celkovo si myslím, že v tomto období to bude s preľudnením v okolí jazier lepšie, keďže my sme tam boli v polovici augusta, teda v plnej dovolenkovej a prázdninovej sezóne.


Ak budete mať viac času, tak si do plánu zahrňte určite aj ďalšie krásne jazerá a miesta, ako napríklad údolie Val di Funes, ktoré je známe idylickou zelenou trávou, kaplnkou a výhľadmi na Dolomity. 



Navštívili ste už Dolomity?

Plánujete na jeseň nejaké výlety?

Majte sa krásne!

4 komentáre:

  1. Krásne fotky, už som nejaké videla na instagrame, ale stále sa neviem vynadívať :) Tieto jazerá tiež poznám z IG a veľmi by som sa na ne išla pozrieť :)
    THE NOELA

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Našťastie to nie je tak ďaleko, ako niektoré destinácie, ktoré si človek vyhliadne, ale je ťažko sa na ne dostať :)

      Odstrániť