pondelok 13. júla 2020

Moje obľúbené vône

Krásny deň vám prajem! Na dnešný článok som sa chystala celkom dlho, pretože som vedela, že jeho spracovanie zaberie dlhší čas, ale konečne je tu a verím, že sa vám bude páčiť! Reč bude o vôňach, ktoré aktuálne používam. Niektoré už dlhší čas, iné sú novinky, ktoré som si obľúbila a verím, že si medzi nimi nájdete svojho budúceho favorita aj vy!


Nikdy som nepatrila k tým, ktoré by jednu vôňu nosili veľmi dlhý čas, povedzme pol roka vkuse. Vône podvedome rozdeľujem na sviežejšie jarné/letné/denné a výraznejšie jesenné/zimné/večerné. Samozrejme toto rozdelenie nedodržujem zakaždým na 100% a všeobecne sa voniam tým, na čo mám práve chuť, ale väčšinou mi to takto vychádza. Ďalšia vec, na základe ktorej sa rozhodujem, akú vôňu v daný deň použijem, je to, čo mám práve na sebe. Ak sú to jemné a svetlé farby, siahnem po vôni/flakóne, ktorý je v rovnakých farbách a ak mám oblečenie v tmavých farbách, vyberám vône ťažšie. Neviem či to takto ešte niekto má, určite mi dajte vedieť, ak sa v tom nájdete :))


Začnem sviežimi voňami, ktoré sa radia ku kvetinovým. Vôňu Oscar de la Renta Flor mám už niekoľko rokov a písala som na ňu aj samostatnú recenziu. Aj keď jej flakón nepatrí k tým najdizajnovejším a najzaujímavejším, tak vôňa je naozaj nádherná. Za posledné roky som dostala najviac komplimentov práve na túto vôňu a veľa ľudí si ju na moje odporúčanie aj kúpilo. Výhodou tiež je, že podľa mňa nie je nijak extra známa a "prefláknutá", takže si môžete obohatiť zbierku a niečo neokukané. A keď som ju teraz zadala do google, tak som zistila, že sa predáva za veľmi priaznivé ceny, takže za skúšku (takmer) nič nedáte :)

Hlava: brečtan, liči, neroli
Srdce: pivonka, ružový jazmín, mango
Základ: tonka fazule, pižmo, kasia

Druhou kvetinovou (tak voní mne, ale na internete uvádzajú, že je najmä drevitá) voňou, ktorú som si zamilovala hneď na prvé ovoňanie, je pomerne nová vôňa Coach Dreams. V tomto prípade je aj flakón nádherne ozdobný s krásnym detailom s vrchnákom v tvare kvetiny. Vôňa je veľmi svieža, ideálna na jarné a letné dni. 

Hlava: trpký pomaranč, hruška
Srdce: gardénia, kvet kaktusu
Základ: juka, ambroxan


Dvojica nových vôní Gucci Guilty Love Edition zaujme hneď na prvý pohľad pastelovými farebnými flakónmi a aj kampaňou, ktorej tvárou sa stali Lana Del Rey a Jared Leto. Dámská vôňa tejto edície sa radí medzi ovocno-kvetinové a pre mňa má zaujímavú pudrovú vintage koncovku. Určite nie je tak svieža ako vyššie spomínané vône.

Hlava: bergamot, grapefruit, vodné tóny, maliny, narcis
Srdce: fialka, jazmín, okvetné lístky
Základ: pižmo, pačuli, ambra

Pánska vôňa je oproti dámskej sviežejšia, citrusová, ale tiež veľmi zaujímavá a netypická. Myslím, že obe vône sú jedinečné a môžu byť zaujímavým spestrením.

Hlava: zázvor, kumquat, mandarínka, ružové korenie
Srdce: levanduľa, geranium, rozmarín
Základ: pačuli, benzoin, vetiver


Medzi moje obľúbené tažšie večerné vône patrí už niekoľko rokov známa vôňa Yves Saint Laurent Black Opium. Od jej uvedenia vzniklo už veľa vynovených verzií, ľahších, sviežejších, kvetinovejších... ja som však verná tejto prvej, ktorá mi vonia najkrajšie. Už farba samotného flakónu vzbudzuje dojem výraznej vône a mne sa trblietavý povrch a použité sklo v strede flakónu veľmi páčia. YSL Black Opium je zvodná, nezameniteľná vôňa a zaujímavosťou je, že obsahuje v zložení akordy kávového zrna, ktoré sú v najvyššej koncentrácii, aké vôbec doteraz boli v parfumérskom svete použité. 

Hlava: ružové korenie, kvet pomarančovníka, hruška
Srdce: káva, jazmín
Základ: vanilka, céder, pačuli

Ďalšou výraznou vôňou, ktorá má u mňa svoje stále miesto, je Agent Provocateur Fatale Intense (samostatná recenzia). Je to kvetinovo-orientálna vôňa, ktorá je naozaj veľmi výrazná, provokatívna, neprehliadnuteľná a niekedy mi dokonca pripomína pánske vône. Na internete som ju našla už len v rôznych eshopoch za naozaj nízke ceny (napríklad notino -  100 ml okolo 20 €) a predpokladám, že v kamenných parfumériách ju už nekúpite. Ak však máte rady zaujímavé a zmyselné vône, tak jej určite dajte šancu!

Hlava: sladké drievko, čili, černice
Srdce: ruža, lotos, champaca
Základ: ambra, koža, vanilka


Jediná unisex vôňa, ktorú aktuálne používam je Calvin Klein CK Everyone, ktorá vychádza z klasickej unisex vône CK One, ktorú určite poznáte (v ponuke je už od roku 1994). Od uvedenia tejto vône boli postupne predstavené rôzne vynovené edície a jednou z nich je aj nová CK Everyone. Flakón týchto vôní ostáva vždy v rovnakom tvare, tentokrát je doplnený ešte o elastický pruh látky. Vôňa je čistá, svieža, vhodná pre tých, ktorí majú radi vône, ktoré ani po dlhom čase neomrzia a sú univerzálne na každý deň.

Hlava: olej z pomaranča, zázvor
Srdce: čaj, tóny vody
Základ: céder, pačuli, ambra, pižmo

Na fotke sa nachádza aj ďalšia novinka Karl Lagerfeld Paris, čo je prvá z edície vôní, ktoré budú inšpirované mestami, ktoré život Karla ovplyvnili. V ponuke je zatiaľ jedna dámska a jedna pánska vôňa, ale dokopy by ich malo byť až šesť. Mňa veľmi zaujal jednoduchý "lekárenský" flakón s detailom v podobe červeného rámiku, ktorý odkazuje na Karlovu módnu tvorbu. Vôňa sa radí medzi kvetinové chypre a nečakajte od nej ľahučký svieži parfém. Podľa mňa je skôr elegantná, výrazná, ale pritom nie ťažká.

Hlava: mandarinka, grapefruit, lístky fialiek
Srdce: ruža, jazmín, gardénia
Základ: pačuli, santalové drevo, pižmo


Chloe  Nomade Absolu je intenzívnejšia verzia vône Nomade a aj keď som klasickú verziu neskúšala, musí byť taktiež nádherná, keď z nej vznikla táto dokonalá vôňa Nomade Absolu. Tento parfém je pre mňa synonymom výraznej odvážnej a slobodnej osobnosti. Je neprehliadnuteľný, ale pritom nepôsobí lacno, ale naopak tajomne a luxusne. Je hrejivý, podľa mňa ideálny na jeseň, ale rada ho používam aj v tomto období hlavne večer. A odkedy ho mám, počula som už veľa chvály na celú radu Chloe Nomade, takže niečo na tej vôni naozaj bude. Nemôžem zabudnúť ani na flakón, ktorý má krásny detail v tvare koženého prúžku a výborne dotvára názov vôňe.

Hlava: slivka mirabelka
Srdce: davana, mach
Základ: santalové drevo, pižmo

Hugo Boss Alive sa radí medzi ovocno-drevité vône a tiež na mňa pôsobí teplým hrejivým dojmom. Je vytvorená ako ženský protipól k ikonickej pánskej Boss Bottled (ktorú milujem a jedno obdobie som ju používala tiež, aj keď je pánska).

Hlava: jablko, čierna ribezľa, slivka, škorica, madagaskarská vanilka
Srdce: Jazmín Sambac, tymián
Základ: céder, santalové drevo, olivové drevo, aljašské drevo


Burberry vône patria medzi moje obľúbené ešte z čias, kedy som počas vysokej školy brigádovala v Marionnaud. Vždy patrili pre mňa k tým elegantnejším, ale pritom nie nudným alebo nezaujímavým. A nesklamala ma ani nová vôna Burberry Her London Dream. Je to moderná, svieža vôňa, vhodná počas celého roka. Páči sa mi aj jednoduchý flakón, ktorý samotnú vôňu presne vystihuje.

Hlava: citrón, zázvor
Srdce: ruža, pivonka
Základ: mach, abra

Do výberu som zaradila aj pánsku vôňu Burberry Mr. Burberry Element, pretože tiež patrí medzi novinky a je to nádherná osviežujúca vôňa ideálna na teplé dni. Táto vôňa by mala symbolizovať spojenie s prírodou a to je v nej naozaj cítiť. Pôsobí čisto, pritom výrazne, jemne korenisto. A masívny flakón v tónoch modrej s detailom mašle pridáva ďalšie plusové body.

Hlava: zelená mandľa
Srdce: jalovec
Základ: šedá ambra, dubový mach, minerály


Aká je vaša obľúbená vôňa?

Skúšali ste niektorú z tohto článku?

Majte sa krásne!

2 komentáre:

  1. Žádnou tuhle vůni jsem ještě neměla. Moje nejoblíbenější je Heat Rush od Beyoncé. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásna zbierka, wow! :) Zo spomínaných poznám len Black Opium a Nomade.

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť