štvrtok 12. marca 2020

Najlepšie kaviarne a reštaurácie na Bali

Ahojte! Po predchádzajúcich článkoch o Bali, kde ste sa dozvedeli o letenkách, ubytovaní a doprave a taktiež o tipoch na super výlety, by som rada túto "sériu" uzavrela článkom o tom, ktoré podniky na Bali stoja za vašu návštevu a ktoré naopak môžete vynechať. Za necelé 2 týždne, ktoré sme tam strávili, sme ich vyskúšali celkom dosť a tak rada posuniem naše skúsenosti aj vám. Poďme na to!

Na začiatok by som rada povedala, že na Bali sa najete doslova za pár korún aj za stovky až tisíce. Základné stravovacie zariadenia sa nazývajú warung a aj tie môžu mať rôznu úroveň. Tie úplne najobyčajnejšie vyzerajú ako búdka s jednou platňou a jesť budete pomaly na zemi, no zaplatíte v prepočte za jednu porciu okolo 1-2 €. Ale s názvom warung nájdete aj reštaurácie so živou hudbou, pekným stolovaním a celkovo na dobrej úrovni (samozrejme stúpa aj cena za jedlo, okolo 3-6 €), takže sa tomuto označeniu určite netreba vyhýbať. My sme väčšinou striedali stravovanie vo warungoch a štýlových kaviarňach a reštauráciách, aby sme to mali vyvážené čo sa týka financií aj typu jedál. V takýchto štýlových podnikoch vás brunch s kávou vyjde cca na 8 €, takže je to zhruba cena, na ktorú sme zvyknutí aj od nás.


Seminyak


Kynd

Jednotlivé podniky zaradím podľa oblastí, v ktorých sa nachádzajú. Ako prvé sme navštívili mesto Seminyak a podnik Kynd. Táto kaviareň/bistro je známa svojím vzhľadom naprieč instagramom a tak sme boli zvedaví, či naplní naše očakávania. Kynd má sedenie vnútri aj na vonkajšej terase a všetko tam vyzerá naozaj pekne a štýlovo. My sme prišli na raňajky a dostali sme posledný stôl, takže sa určite môže stať, že si chvíľú počkáte. Hneď vedľa majú vlastnú zmrzlináreň, takže môžete čakať aj v nej. Z menu sme si vybrali smoothie bowl a lievance. K tomu cold brew a flatwhite s mandľovým mliekom (klasické mlieko neponúkajú). Jedlo vyzeralo krásne a chutilo dobre, tak isto aj káva. Obsluha bola milá, avšak zmätená a viackrát na niečo zabudla. Celkovo by som toto miesto hodnotila 3,5/5.


Warung Nia

Tento warung je mimo hlavnej cesty (na ktorej nám podniky prišli príliš turistické a pomerne drahé) a ponúka klasické jedlá ako Mie Goreng (smažené rezance so zeleninou a vajíčkom, prípadne mäsom) a Nasi Goreng (smažená ryža), ale aj iné pokrmy s mäsom, či bez, všetko v štýle balijskej kuchyne. Sedeli sme vonku na krytej terase, hrala tam živá hudba, obsluha bola veľmi milá a usmievavá a jedlo výborné, takže sem určite odporúčam ísť, ak sa v Seminyaku ocitnete.

Expat coffee roasters

Ak ste milovníci výberovej kávy, tak toto miesto vás nadchne rovnako, ako nás! Krásna dizajnová kaviareň v industriálnom štýle, ktorá ponúka kávu Expat z vlastnej pražiarne. Káva bola výborná, super sme sa porozprávali aj s baristami a nakoniec si kúpili do našej kaviarne aj jedno balenie ich kávy, aby sme kúsok Bali priniesli aj do Prahy. Odporúčam všetkými desiatimi!


Ubud


Titik Temu Coffee

Kúsok od nášho ubytovania v Ubude sa nachádzala kaviareň Titik Temu Coffee, ktorá ponúkala sedenie na dvoch poschodiach, pričom vrchné poschodie susedilo s jógovým štúdiom, pred vstupom  ste sa museli vyzuť a kávu ste si vychutnali na tuli vakoch. Opäť musím pochváliť ochotnú obsluhu, výbornú kávu a jedinečnú atmosféru. Ak by vás prepadol hlad, tak v ponuke mali aj jedlá a sladké pečivo.



Lazy Cats Cafe

Ak máte radi netradičné miesta a interiéry, tak Lazy Cats Cafe bude pre vás povinná zastávka. Nenechajte sa zmiasť názvom Cafe, ide skôr o reštauráciu, kde si môžete zájsť na raňajky, obed aj večeru. Samozrejmosťou je aj káva, koláče a čerstvé džúsy, ktoré ponúkajú prakticky všade. Reštaurácia je tak, ako mnohé na Bali, vegetariánska, ale výber je naozaj široký a nepociťovali sme to ako negatívum. Vyskúšali sme burger s domácimi hranolkami, quesadillu, smoothie drink s espressom a nápoj s imunity shotom a všetko bolo výborné!


Yellow Flower Cafe

K tejto kaviarni si budete musieť z centra kúsok zájsť a vyšlapať niekoľko desiatok schodov, ale keď k nej nakoniec dorazíte, nájdete dva krásne otvorené priestory, kde si môžete vychutnať (nielen) skvelé smoothie bowls. A pridanou hodnotou je aj samotná cesta, keďže trošku odbočíte od rušných ulíc a ocitnete sa v obklopení prírody, čo je na celom Ubude perfektné. Stačí zájsť do vedľajšej uličky a ocitnete sa úplne v inej atmosfére.


Canggu


Gypsy

Gypsy je krásny podnik so super sedením v okne, ale aj na terase či vnútri. V ponuke sú rôzne chutné vegetariánske jedlá, výborná káva a všetko spolu vytváralo pre mňa tú typickú uvoľnenú Bali atmosféru. Určite odporúčam vyskúšať ich avokádový chleba, na ten by som sa vrátila kedykoľvek. A tak isto ma nadchlo servírovanie a šikovní baristi!



Avocado Factory

Pri avokáde ešte chvíľu zostaneme. Kúsok od spomínaného Gypsy sa nachádza podnik Avocado Factory, ktorý počas dňa ponúka rôzne formy avokádových chlebov a večer sa zmení na burgráreň BB52, ktorú sme vyskúšali tiež. Prostredie je opäť pekné, ale samotné avokádové chleby, aj keď vyzerali krásne, tak nás nijak zvlášť neohúrili a to isté platilo aj o káve. Takže napriek špecializácii tohto podniku by som si po avokádový chleba zašla radšej do Gypsy. Burgre, ktoré sme tam však vyskúšali večer, boli skvelé a tie rada odporučím ďalej!


Milk & Madu

Aj keď typická balijská kuchyňa nám chutila, tak posledné dni sa nám žiadalo pochutnať si na niečom európskom a tak sme v posledný večer zašli na pizzu do Milk & Madu. Dokonca tam dva dni v týždni prebieha akcia, kedy pri objednaní dvoch pízz zaplatíte iba jednu. My sme túto ponuku tiež využili a k tomu ochutnali ľadovú kávu s kešu mliekom a všetko chutilo úžasne! Reštaurácia je priestranná, po stranách otvorená, ale krytá zvrchu. Takže aj pri daždivom počasí musí byť naozaj zážitok sedieť tam, pochutnávať si na skvelom jedle a nasávať okolitú atmosféru. Jediným mínus je poloha, keďže Milk & Madu sa nenachádza v centre, ale cca 5-10 minút jazdy autom alebo skútrom. Určite ale stojí za to si Grab alebo Gojek (píšem o nich v tomto článku) zavolať a pár korún na cestu obetovať :) A ak máte požičaný skúter, tak to už vôbec nie je problém. 


Dúfam, že sa vám tieto tipy pri návšteve Bali zídu a pochutnáte si rovnako, ako my! :)

Majte sa krásne!

1 komentár: