pondelok 27. januára 2020

Cesta na Bali - letenky, doprava, ubytovanie

Krásny deň prajem! Minulý rok bol pre nás plný nových a zaujímavých vecí, ale zároveň nám neostával takmer žiaden voľný čas a okrem pár menších výletov sme sa na žiadnu dlhšiu dovolenku nedostali. Preto sme sa rozhodli, že si voľno doprajeme po Novom roku a vydali sme sa na cestu na Bali!


Bola to naša prvá cesta do tak ďalekej a exotickej destinácie, takže klasické plánovanie, na ktoré sme boli zvyknutí pri menších európskych výletoch sa tu nedalo aplikovať. A keďže mne pri príprave na cestu pomohli rôzne články a videá, tak aj ja rada posuniem tipy, ktoré môžu pomôcť pri ceste zase vám.

Základné informácie o Bali


Mena na Bali je Indonézska rupia a v prepočte za 1€ dostanete cca 15 000 rupií. Eurá alebo doláre si môžete zameniť priamo na letisku (bol tam horší kurz) alebo v zmenárňach v každom meste (odporúča sa overená zmenáreň Kuta Exchange).

Náboženstvo na Bali je hinduizmus. Ak sa však vyberiete na okolité ostrovy, napríklad Gili, tak tam je už náboženstvo islam.

Keď pricestujete na Bali zo Slovenska alebo Česka, rátajte s tým, že sa posuniete o 7 hodín vpred. Nám sa jet lag nevyhol a prvé tri noci sme sa viackrát budili a nemohli súvisle spať. To isté sa dialo aj po návrate. 

Obodbie dažďov na Bali trvá od októbra do marca. Napriek tomu ho (tak ako aj my) môžete v tomto období navštíviť bez obáv. Spŕchne väčšinou len v noci, prípadne počas dňa, ale slabo a na krátky čas. My sme za dva týždne zažili polhodinový dážď len 2x.

Teplota na Bali je celý rok okolo 30 stupňov a keďže sa jedná o rovníkovú oblasť, tak Slnko je tu naozaj silné. Natierajte sa opaľovacími prípravkami s faktorom 50, ak ste na Slnko citlivý, tak pohľadajte aj vyšší faktor, spáliť sa tu dá naozaj ľahko.


Letenky na Bali


Prvým (a najdrahším) krokom je kúpa leteniek. My sme ich priebežne sledovali na rôznych stránkach, ale ceny za spiatočný let sa pohybovali okolo 700 €, čo sa nám zdalo veľa a tak sme stále čakali, až sme natrafili na FB stránke Tour De Svet na zverejnenie akcie, ktorá ponúkala letenky na Bali od 470 €. Ak túto stránku nepoznáte, v skratke: nájdete tam tipy na rôzne akčné letenky, pobyty atď, vždy s priamym linkom na stránku, kde daná akcia prebieha. Ja som na základe tejto stránky už objavila veľa akčných leteniek, takže ju odporúčam sledovať! 

Konkrétne tieto letenky na Bali ponúkala spoločnosť China Southern Airlines a pozostávali z dvoch letov a jedného medzipristátia. Letelo sa z Viedne na letisko v Denpasar na Bali a celkový čas z bodu A do bodu B bol cca 23 hodín. To bolo o niekoľko hodín dlhšie, ako by sa dali zohnať lety cez iné spoločnosti, ale keďže rozdiel v sume bol vyše 200 € a vyhovoval nám aj termín, tak sme si povedali, že dlhší let zvládneme a zabookovali sme si letenky v termíne 2.-16.1.2020 za cenu 500 €/osoba. V tejto cene bola už aj príručná a podpalubná batožina.

Aj keď so samotnou spoločnosťou problém nebol (okrem toho, že nefungoval online check-in a museli sme si ho robiť až na letisku) a boli sme spokojní aj so servisom a vybavenosťou lietadla, tak by sme už znova túto trasu (Viedeň - Urumqi - Guangzhou - Denpasar) nezvolili, pretože kontroly v Číne boli nekonečné, zbytočne dlhé a opakované a znechutili nás natoľko, že cez Čínu by sme už naozaj, ak by to nebolo nutné, letieť nechceli.

Doprava na Bali


Doprava na Bali je určite veľmi špecifická a rozdielna od tej, na akú sme zvyknutí my. V prvom rade, jazdí sa vľavo, volant je vpravo a neexistuje tam MHD. Čiže žiadne autobusy alebo električky, ktoré by vás v danom čase niekam odviezli. Najpopulárnejším prostriedkom je tu skúter, ktorí využívajú domáci a vo veľkom aj turisti. Skúter na Bali si môžete požičať takmer všade. Jediné, čo k tomu potrebujete (alebo by ste to aspoň mali mať), je medzinárodný vodičák, ktorý sa dá vybaviť v ČR na počkanie a predpokladám, že na Slovensku to nebude inak. Samotný skúter už potom zoženiete úplne všade. Žiadne veľké požičovne nehľadajte, väčšinou ich ponúkajú priamo na ulici alebo aj v rôznych stánkoch. Ideálne je podľa mňa spýtať sa na požičanie priamo v ubytovaní a oni vám niekoho odporučia alebo priamo zavolajú. 

My sme si skúter na jeden deň požičali (stojí to okolo 8€, natankovanie plnej nádrže cca 1€). Boli sme však prekvapení, že pri požičiavaní neboli práve nadšení, keď sme povedali, že sme na skútri ešte nejazdili. Pritom čo viem z okolia, tak 90% ľudí tam jazdí na skútri úplne prvýkrát a nikto nehovoril, že by to bol problém a skúter by si kvôli tomu nemohli požičať. Každopádne skúter sme nakoniec dostali a k nemu aj helmy (bez nich jazdí veľmi veľa ľudí, dokonca aj turistov, ale to určite nerobte!). Čo sa týka samotnej jazdy, na Bali existuje jednoduché pravidlo a tým je trúbenie. Trúbite, keď idete do zákruty, keď obiehate, keď vchádzate do križovatky. Jednoducho tým o sebe dávate vedieť, takže bez toho, aby ste si tu poriadne nezatrúbili, sa neobídete.


Ak vám skúter nie je pochuti (a vôbec sa vám nečudujem, ak sa naňho necítite), tak si môžete prostredníctvom aplikácii Gojek a Grab (niečo ako Uber) objednať jazdu skútrom (ak ste sami) alebo autom a dokonca si môžete zajednať aj vodiča na určitý počet hodín. Ten vás potom vezme, kam budete chcieť a na danom mieste vás aj bude čakať. Ceny za jazdu skútrom sú úplne minimálne, za jazdu autom už zaplatíte viac, ale je to stále v pohode. Šofér na celý deň stojí cca 40 €, takže ani to nie je nejaká závratná čiastka vzhľadom k tomu, aké pohodlie tým získate.


Ubytovanie na Bali


Známi a kamaráti, ktorí už na Bali boli, nám odporúčali, aby sme si zajednali ubytovanie len na prvé 2-3 noci a následne si bookovali ubytovania priebežne, podľa toho, kde sa nám ako bude páčiť. Keďže sme nemali zostavený presný plán nášho pobytu a len orientačne sme vedeli, do ktorých oblastí sa budeme chcieť pozrieť, tak sme si objednali ubytovanie, tak ako nám hovorili, na prvé dve noci, čo sa nakoniec ukázalo ako super nápad a odporúčala by som ho budúcim návštevníkom Bali tiež! Ubytovaní je také množstvo, že sa vám určite nestane, že ubytovanie nezoženiete, aj keby ste ho hľadali rovno na nasledujúcu noc.

Ak sledujete rôzne instagramové cestovateľské účty tak môžete získať dojem, že každý tam býva v krásnych izbách alebo dokonca samostatných vilách s bazénom a výhľadom a možno si hovoríte, ako drahé to ubytovanie asi musí byť. Dobrá správa hneď na začiatok je, že by ste si ho určite mohli dovoliť aj vy! Samozrejme, cenové rozhranie je široké, ale nádherné ubytovanie nájdete už od pár eur na noc. My sme bývali v priemere za 10 €/osoba/noc a v niektorých prípadoch boli v tejto cene aj čerstvé a hlavne výborné raňajky!

Ubytovanie sme pozerali na viacerých portáloch, vrátane booking.com a airbnb. Odporúčam vám ale hľadať prevažne na stránke alebo v aplikácii agoda, ktorá funguje klasicky ako booking, ale ubytovaní v tejto oblasti je tam viac a veľakrát za lepšie ceny. Budete tam ale musieť pri objednaní zaslať fotku občianskeho a platobnej karty (prednú stranu) pre overenie. 

Čo sa týka typu ubytovania, možností je veľa a každý si môže vybrať, čo mu vyhovuje najviac. My sme vyskúšali hotel, homestay aj samostatné domčeky v rámci malého komplexu.

Ubytovanie v Semyniak


Ako prvú oblasť sme zvolili Semyniak, kvôli jeho neveľkej vzdialenosti od letiska. Ako sa dostať z letiska na požadovanú adresu dobre popisuje Veronika v tomto videu, odporúčam si pozrieť :) V tejto destinácii sme mali rezervované ubytovanie ako jediné dopredu na prvé dve noci a ako na jediné vám naň nedám link, lebo sme s ním neboli úplne spokojní. Izby neboli veľmi udržiavané a aj keď sa nejednalo o nič strašné, tak by som vám ho neodporúčala.



Ubytovanie v Ubude


V Ubude sme najprv plánovali stráviť 2 noci, ale nakoniec sa nám toto mesto aj celá oblasť natoľko páčili, že sme si izbu v Sambahan Inn predĺžili na ďalie dve noci. Vybrali sme si tzv. homestay, čo znamená, že bývate u niekoho "doma". Na Bali to ale neznamená to, čo si pod pojmom u niekoho doma predstavíte. Balijčania žijú až 5 generácii spolu, pričom sa z ulice vôjde väčšinou na väčší pozemok, pričom sa na ňom nachádza viacero samostatných menších príbytkov. To znamená, že domácich určite stretnete, ale neznamená to, že ste vyslovene s nimi v jednom dome. V našom ubytovaní boli izby pre turistov až úplne na konci pozemku, mali vlastný bazén, k dispozícii vonkajšiu kuchyňu a vilky, ktoré boli pre turistov určené, boli v najlepšom stave zo všetkých budov, ktoré sa v tomto rodinnom komplexe nachádzali. V cene ubytovania sme mali aj raňajky, ktoré nám vždy pripravili na terasu pred našu izbu v takom čase, na ktorom sme sa deň predtým dohodli.

Vstup do mnohogeneračného domu v Ubude



Ubytovanie na Gili Air


Na Gili sme sa rozhodli pre vlastný "bungalov" v ubytovaní Gili Matiki, ktoré pozostávalo asi z piatich takýchto domčekov so slamenou strechou, pričom každý z nich mal vlastnú vonkajšiu kúpeľnu a spoločný bol bazén a priestor, kde sa podávali raňajky. Tie ste si mohli vybrať z 3 druhov (granola s jogurtom, lievance a vajíčka). Vždy ste mohli rátať aj s čerstvým ovocím a fresh džúsom. Toto ubytovanie bolo zo všetkých, ktoré sme vyskúšali, najdrahšie a aj keď sa nám tam páčilo a personál bol veľmi milý a ochotný, tak by sme nabudúce vyberali ubytovanie bližšie k moru. A len malé upozornenie, aj keď tieto "prírodné" príbytky vyzerajú krásne a vonkajšia kupeľňa tak isto, tak treba rátať s tým, že izby nie sú od vonkajšieho sveta príliš izolované a my sme na izbe raz našli asi 10 cm pavúka a časté sú aj gekony, ktoré sú ale sympatickejšie než pavúk.





Ubytovanie v Canggu


V Canggu sme vybrali klasický hotel Caroline Guest House. Izby boli také, aké nájdete hocikde v Európe, nemali žiadnu balijskú atmosféru, ale to sme vedeli dopredu a keďže to bola naša posledná zastávka, tak nám trochu európskeho štandartu padlo vhod. Poloha hotelu je dobrá, personál ochotný a je možnosť si doplatiť raňajky formou bufetu. Tú sme ale nevyužili a na jedlo sme chodili do rôznych podnikov, ktorých, ako uvidíte v ďalšom článku, je v tejto oblasti až, až.

Ak by ste chceli pozrieť ubytovanie na airbnb a ešte tam nemáte účet, tak sa môžete registrovať cez tento môj link a na prvý pobyt dostanete kredit 40€ :)

V ďalšom článku sa môžete tešiť na popis jednotlivých miest a oblastí, ktoré sme počas nášho výletu navštívili a tak isto na množstvo tipov na podniky, ktoré by ste pri návšteve Bali nemali vynechať!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára