štvrtok 6. februára 2020

Čo vidieť na Bali - vodopády, ryžové polia, pláže

Ahojte! V prvom článku o Bali som vám napísala základné informácie, ktoré sa vám hodia pred tým, než sa na samotnú cestu vyberiete. Dnes sa ale pozrieme na to, čo vidieť a robiť keď už na Bali dorazíte!

Bali je známe svojou prírodou, chrámami, ale aj jógou, skvelým jedlom, surfovaním.. Toho, čo robiť, je naozaj veľa! Vo väčšine cestovateľských Bali tipov je napísané množstvo známych aj menej známych chrámov, ktoré by ste nemali vynechať. Nie je sa čomu čudovať, keďže na Bali je ich vyše 20 000, ale u mňa ich tentokrát nenájdete, keďže to nie je niečo, čo by nás primárne zaujímalo a rozhodli sme sa dať priestor skôr prírode.


Vodopády na Bali


Tie nás, narozdiel od chrámov, lákali veľmi! Z instagramu sme už získali pár tipov, ktoré sme mali uložené, ale konečné rozhodnutia, ku ktorým si spravíme výlet, sme robili až priebežne podľa situácie a nálady.

Vodopád Kanto Lampo


Tento vodopád sa nachádza od Ubudu zhruba 25 minút jazdy na motorke. Vedie k nemu z parkoviska krátka prechádzka, pričom budete prechádzať okolo búdky, kde sa vyberá vstupné 20 000 rupií na osobu. Aby ste vodopád poriadne videli, musíte zísť do pol pása do vody, takže veci si môžete nechať hore na lavičke bez dozoru alebo v skrinkách, ktoré sme my nevyužili, lebo sme ich uvideli až pri ceste naspäť na parkovisko. Samotný vodopád je krásny a po kameňoch môžete vyliezť priamo pod neho a okúsiť tak jeho silu. V jeho okolí sa bohužiaľ veľmi nedá plávať, lebo voda je plytká, ale môžete sa osviežiť a pokochať prírodou aj v bočných ramenách.



Vodopád Tibumana


Návštevu tohto vodopádu sme spojili s návštevou Kanto Lampo, pretože sú od seba vzdialené cestou na motorke asi 15 minút. K vodopádu Tibumana vedie trošku dlhšia prechádzka a osobne mňa zaujal ešte viac, než Kanto Lampo. Vstup bol o niečo lacnejší, 15 000 rupií (cca 1€). Veci si môžete pohodlne odložiť na zem na brehu jazera a vo vode si do sýtosti zaplávať. Vodopád je umiestnený v krásnom prostredí a na nás zanechal veľmi príjemný dojem.



Vodopád Leke Leke


Tento vodpád sme videli na instagrame snáď najčastejšie a aj keď sme najprv výlet k nemu neplánovali, keďže sa nachádza severnejšie, tak sme si k nemu nakoniec spravili cestu z Ubudu, z ktorého je vzdialený asi hodinu cesty autom. K vodopádu sme prišli navečer okolo 17tej hodiny a ukázalo sa to ako dobrá voľba, keďže ľudí už pri ňom bolo minimum. Prechádzka k samotnému vodopádu bola náročnejšia a odporúčam si zobrať tenisky. Budete prechádzať doslova džungľou popri obrovských stromoch a rôznych rastlinách a vodopád na konci bude už len malou odmenou. Malou doslova, pretože nás prekvapilo, aký má vodopád Leke Leke slabý prúd a celkovo sa nejedná o mohutný prírodný úkaz. Scenéria okolo neho je ale krásna a viete si pod ním opäť zaplávať a spraviť aj pekné zábery.

Leke leke vodopad bali



Hneď na začiatku prechádzky k samotnému vodopádu nájdete aj tieto posedeníčka s výhľadom. Na iných miestach sme videli za fotenie v nich pýtať poplatok, tu po nás nikto nič nechcel, resp. možno to majú už zahrnuté vo vstupe, ťažko povedať.

Ryžové polia na Bali


Ryžové polia sú na Bali tiež veľmi známe a určite sa oplatí venovať im aspoň jeden výlet. 

Ryžové polia Tegalalang


Veľmi obľúbené sú ryžové polia Tegalalang, ktoré sme navštívili ako prvé a bohužiaľ sme z nich mali trochu rozpačitý dojem. Možno to bolo tým, že to bola naša tretia zastávka po dvoch vodopádoch a celú cestu sme absolvovali prvýkrát na skútri, takže sme už boli celkom zničení. K terasovitým ryžovým poliam prídete priamo z ulice, nečakajte žiadnu prírodnú príjazdovú cestu. Čo nám trochu kazilo dojem boli húpačky, ktoré si môžete zaplatiť a ľudia, ktorí pri nich sú, vás potom budú húpať. Na samotných húpačkách by nebolo nič zlé, ale títo ľudia (tí čo húpačku rozhúpavali aj tí čo sa húpali) úplne nezmyselne kričali, čo mňa osobne celkom iritovalo. Samotné ryžové polia neboli tak rozsiahle, ako sme čakali, ale nikde sa nevyberal vstup, takže to môže byť pre niekoho výhoda.



Ryžové polia Jatiluwih


Tento komplex ryžových polí leží niečo vyše hodiny jazdy autom od Ubudu a rozhodne stojí aj za trošku dlhšiu vzdialenosť! Jedná sa o rozsiahle údolie zasadené pod pohorím, takže už samotná scenéria je dokonalá. Na ryžové polia Jatiluwih si rozhodne vyhraďte viac času. Budete si môcť zvoliť, aká trasa vám bude vyhovovať najlepšie, ale aj tá najkratšia má cca hodinu. Najdlhšia trvá vyše troch hodín, ale aj keď sme ju neabsolvovali, určite stojí za to, pretože čím dlhšie si človek toto krásne prostredie vychutná, tým lepšie. Plocha je naozaj rozsiahla, takže sa na chodníčkoch netlačíte s davom turistov a viete si výhľady a atmosféru vychutnať v pokoji. Do komplexu sa platí vstupné, ktoré je podobné ako všade inde, ale určite nebudete tých pár eur ľutovať.



Pláže na Bali


Ak sa radi zržiavate pri mori, tak aj na Bali budete mať veľa možností. Najkrajšie pláže sú vraj na južnom cípe ostrova, ale tam sme sa už bohužiaľ nestihli pozrieť, takže vám dám tipy aspoň z toho, čo sme videli my. Pláže sme navštívili v meste Seminyak a Canguu. Pláž v Seminyak sa nám zdala nie príliš upravená a vhodná na kúpanie. Tak isto tam bolo menej podnikov a celkovo na nás pôsobila trochu neprívetivo. Naopak pláže v Canggu s čiernym pieskom boli nádherné! Piesok bol krásne jemný, vedeli ste nájsť úseky s väčšími vlnami vhodnými na surfovanie, ale aj pokojnešie vhodné na kúpanie. Po celom pobreží je množstvo podnikov so sedením priamo na pláži, kde si môžete vychutnať drink alebo niečo malé na jedenie a užiť si krásny západ Slnka. Tým, že pláže sú dlhé a rozsiahle, ľahko si nájdete úsek len pre seba, kde nikto iný nebude a budete si môcť užiť svoje súkromie. 




Inak na akúkoľvek cestu do teplých krajín odporúčam zaobstarať si šľapky od Birkenstock. Ja som nad nimi dlho váhala, pretože nie sú práve najlacnejšie, ale od kedy som si ich zaobstarala, tak keď je na ne počasie nenosím takmer nič iné. Sú extrémne pohodlné, majú tvarované vnútro, takže podporujú klenbu a podľa mňa aj super vyzerajú a hodia sa ku všetkým voľnočasovým outfitom.

Gili ostrovy


Veľa ľudí nám pred naším odchodom rozprávalo, že najkrajšie pláže, piesok, atmosféra sú na Gili ostrovoch, takže sme si tam naplánovali stráviť tri noci. Z prístavu Padangbai na Bali sa tam dostanete približne za dve hodiny cesty loďou, pričom odporúčam vyberať spoločnosť s väčšími loďami, ktoré sú stabilnejšie a menej na rozbúrenom mori hádžu. 

Gili ostrovy sú tri: Gili Trawangan, Gili Meno a Gili Air. Prvý je známy svojimi párty až do rána, omamnými látkami a celkovo najbujarejším životom. Gili Meno je najmenší, pokojný, s malým množstvom ubytovaní a služieb. Gili Air je niečo medzi a tak sme ho vyhodnotili ako zlatú strednú cestu a ubytovali sa práve tu. Dôležitá informácia je, že tu nejazdia žiadne motorové vozidla a najčastejšie sa ľudia presúvajú na bicykloch alebo konskej vlečke. Tak isto je to už muslimská oblasť, takže viackrát denne budete počuť zvolávanie z mešity.


Bohužiaľ u nás sa očakávaný wow efekt nekonal. Stravovacích možností je logicky menej, čo sa samozrejme nedá vyčítať, ale ani samotné pláže, ktoré sú pre väčšinu turistov veľkým lákadlom nás až tak nenadchli. Piesok bol pomerne drsný a more je vhodné na šnorchlovanie, ale na samotné kúpanie a plávanie už menej. Každopádne šnorchlovanie je práve aktivita, ktorú sme si na Gili naozaj užili a na ktorú budem ešte dlho spomínať. Šnorchlovali sme aj sami (výbavu si zapožičiate za 1-2 € hocikde pri pláži) a boli sme aj na menšom výlete s ďalšími pár ľuďmi, pričom sme z lode zoskakovali na viacerých miestach a pozorovali podmorský svet. Videli sme obrovské vodné korytnačky, nádherné koraly, množstvo rýb... Naozaj to na mňa urobilo veľký dojem a ak sa tu objavíte, tak šnorchlujte koľko len budete vládať! Ak ste tip, ktorý vyhľadáva opaľovanie na pláži a nevadí mu takéto ničnerobenie, tak budete mať pravdepodobne z Gili lepší pocit. My sme ale dobrodružnejšie povahy a preto nám ponúkané možnosti až tak nesadli.

A v nasledujúcom (a poslednom) článku z Bali sa pozrieme na podniky, ktoré stoja za návštevu, keď sa na Bali vyberiete!

1 komentár:

  1. Mega fotky aj tipy! Tie kresielka v tvare kvapky sú úžasné. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovedaťOdstrániť