utorok 13. septembra 2016

Santorini - ako, s kým a zo koľko?

Ahojte! Ako ste na mojom instagrame vďaka množstvu fotiek určite videli, prvý septembrový týždeň som strávila na krásnom ostrove Santorini. Zamilovala som si ho asi pred dvoma rokmi, keď som odtiaľ na internete videla fotky a hneď som sa rozhodla, že tam raz budem musieť ísť. A ani to netrvalo tak dlho!


Dovolenku sme začali vyberať až v priebhu júla, čiže sa nejednalo o dlho dopredu rezervovaný zájazd. Od začiatku som mala zafixované, že Santorini patrí ku drahším destináciám, keď som sa o to ale začala bližšie zaujímať, dozvedela som sa, že je veľký rozdiel medzi východným a západným pobrežím a to nie len v možnostiach, ktoré vďaka lokalite dostanete, ale aj v cenách. Východné pobrežie ponúka hotely hlavne v dedinkách Kamari a Perissa. V týchto miestach sú aj pláže s krásnou čistou vodou a čiernymi kamienkami, čiže nie ste odkázaní na hotelové bazény, ale môžete si užívať pravú dovolenku pri mori. Naopak západné pobrežie je presne to, čo poznáte zo všetkých idylických fotiek s terasovitými bielymi domčekmi a nádhernými západmi slnka. Tu nájdeme hlavné mesto Fira a dedinku Oia, ktoré sú známe práva vďaka krásnym výhľadom. Keďže sú ale položené vysoko na skalách, tak prístup k moru nie je jednoduchý a nie sú tam vybudované ani pláže na kúpanie. Napriek tomu práve v tejto časti nájdete tie najdrahšie vysoko položené hotely s luxusnými bazénmi a výhľadmi na more, okolité ostrovy a zapadajúce slnko. Ja sa ale v mori kúpem rada prerada, čiže naša voľba padla práve na východnú časť, konkrétne na hotel Blue Sea v letovisku Kamari. Ponuka hotelov na Santorini od slovenských cestoviek s odletmi z Bratislavy nie je príliš široká a ceny taktiež nie sú práve priaznivé, ale to ma neodradilo a po chvíli googlenia som našla cestovku airstop.sk, ktorá sídli v Bratislave, ale ponúka zájazdy nemeckých a rakúskych cestovných agentúr. Na výber majú množstvo hotelov a hlavne za super ceny! Nás vyšiel hotel vzdialený asi 80 metrov od pláže na 7 nocí s raňajkami 450 € na osobu, pričom v cene bola aj letenka a leteli sme z Viedne (Schwechat) priamo na Santorini s leteckou spoločnosťou Fly Niki. Let trvá cca 2 a pol hodiny, čiže nie je to nič strašné. K dispozícii nám bol nemecky hovoriaci delegát, ktorý ale ovládal samozrejem aj angličtinu, takže nebol žiaden problém. Toľko k organizačným veciam, aby ste mali tip cez koho ísť, ak by vás Santorini zaujalo!

A teraz už poďme k tomu, čo všetko sme videli a zažili. Rovno poviem, že sme si túto destináciu vybrali práve preto, že je to menší hornatý ostrov a lákala nás možnosť prechádzok, výletov, vyhliadok atď... Takže nie sme ten typ, čo leží od rána do večera na lehátku a užíva si úplné ničnerobenie :)






Aj keď sa dá ísť do hlavného mesta Fira pohodlne autobusom, pričom odchádza každých 15 minút a stojí necelé 2 €, tak sme sa jeden deň vybrali pešo cez vnútrozemie na druhú stranu a určite takúto prechádzku odporúčam. Aj keď vnútri ostrova veľa ľudí ani podnikov nenájdete, má to svoje čaro a zaberie Vám to asi hodinku a trištvrte. Na takéto výpravy odporúčam aplikáciu maps.me, kde si môžete zdarma stiahnuť offline mapy z celého sveta! Vo Fire sme si už potom vychutnali krásny západ slnka, pozreli kostolík, prešli sa úzkymi uličkami a vychutnali si celkovú atmosféru miesta. Posledný večer sme sa tam ešte vrátili a dali si v jednej z reštaurácii večeru s nádherným výhľadom, čo určite odporúčam aj Vám, je to krásny zážitok. Ale vyberajte reštaurácie poriadne, lebo ja som mala bohužiaľ skúsenosť, že vďaka super polohe, ktorá stoly zaplní sama o sebe sa kuchári už tak veľmi nesnažili... Jeden celý deň sme išli aj na ponúkaný výlet loďou, ktorý obnášal výšľap na centrálny vulkán (Santorini vzniklo sopečnou činnosťou), kúpanie v horúcich prameňoch, návštevu ostrova Thirasia a nakoniec západ slnka v dedinke Oia. Takže o program núdza nie je, aj keď ste dobrodružnejšie povahy. Pripravte si ale pohodlnú obuv, pretože sa skoro všade kráča do kopca a čím ste vyššie, tak tým viac aj fúka, tak tomu prispôsobte aj účesy :))











Čo sa týka mora a pláží, tak tie sú, ako som už spomínala, kamenisté a preto vám možno padnú vhod topánočky do vody. More je ale nádherne čisté, bez akýchkoľvek rias a vhodné skôr na plávanie alebo oddych na nafukovačke, keďže vstup nie je vôbec pozvoľný a už dva metre od pobrežia väčšinou nedočiahnete, takže na kúpanie s deťmi to nie je najlepšie.



Ak by vás zaujímali ceny, tak tie sú o niečo vyššie ako u nás a v reštaurácii necháte za jedlo pre dvoch najmenej 20 €, s tým, že by ste si vybrali to najlacnejšie, nejaký šalát alebo cestoviny. Veľakrát ale padne vhod aj len gyros alebo iný grécky fastfood, ktorý si vezmete do ruky a idete ďalej svojou cestou, takže si myslím, že sa to dá zvládnuť :)





A pár fotiek aj so zrkadlovkou, aj keď tú som veľmi so sebou neťahala a fotila som hlavne na telefón.





A keďže chcem, aby ste videli z nášej dovolenky čo najviac, tak pripájam aj video! Prepnite si na HD a užite si ho!


Kde ste tento rok trávili dovolenku vy?

Majte sa krásne!

7 komentárov:

  1. Santorini je naozaj krásne! ešte som nemala to šťastie ísť tam, ale videla som už u viacerých známych fotky...krásna dovolenka :)
    MakeUpByVeo

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to nádhera a naozaj fotogenické miesto, takže sa nečudujem, že každý, kto vidí fotky, tam má hneď chuť ísť :)

      Odstrániť
  2. och vau :) santorini som chcela vidieť, ale táá cena. totižto som minulý rok dovolenkovala na kréte a len výlet loďou z kréty na santorini 1-dňový alebo s 1 nocou by stál 200-300€ na osobu :D tak som to oželela

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je naozaj dosť na to, že by sa tam človek zdržal tak málo :( Ale tak uvidíš, snáď sa zadarí ešte v budúcnosti a pozrieš sa tam :)

      Odstrániť
  3. Jééé, strašne kráásne a ticho závidím :) Ja tiež snívam o tom, že raz pôjdem na takúto dovolenku :)
    Ale som prekvapená, že to vyšlo relatívne lacno, čakala som vyššiu sumu.
    World of Nicol | Back to school giveaway

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite sa ti to splní :) Práve preto som tento post aj robila, pretože veľa ľudí si myslí, že to vyjde omnoho drahšie :)

      Odstrániť
  4. krasne fotky! halvne zapad slunce u more je vzdy nejhezci! Rada bych se tam zajela podivat!:)

    Bridge Of Memories

    OdpovedaťOdstrániť