pondelok 18. februára 2019

Maroko - letenky, ubytovanie, doprava


Ahojte! Konečne som sa dostala k článku o našom výlete v Maroku, na ktorý myslím asi každý deň, od kedy sme sa vrátili, len viete ako to je, napísať článok o nejakej ceste so všetkým, čo k nemu patrí, je teda celkom nadlho! Každopádne, konečne som si k nemu sadla a teším sa, až si nasledujúce riadky prečítane a možno sa Maroko vďaka nim rozhodnete navštíviť tiež!

Pôvodne som chcela všetky informácie zhrnúť do jedného článku, ale keďže by bol nekonečne dlhý, rozhodla som sa spraviť dva. V tomto dnešnom nájdete základné informácie a typy, ktoré vám Maroko priblížia, aby ste si vedeli lepšie predstaviť, čo vás po príchode čaká. 


Letenky

Rozhodujúcim faktorom, ktorý nás na nejakú cestu naláka alebo nás od nej naopak odradí, sú často letenky. V tomto ma momentálne Maroko veľmi priaznivú situáciu už pár mesiacov, keďže do Marakéša začal lietať priamy spoj cez Ryanair a to z Bratislavy aj Prahy. A keďže je Ryanair nízkonákladová spoločnosť, tak aj ceny vedia byť veľmi priaznivé (samozrejme, dátumovo sa veľmi líšia, takže treba si predom spraviť prehľad).

My sme letenky kupovali za cca 55 € na osobu/spiatočne, ale keďže Ryanair už zdarma povoľuje len jednu malú príručnú batožinu (kabelku/ruksak) a nemôžete si k nemu zdarma vziať malý kufor, tak sme si doplácali Priority Boarding & 2 Cabin Bags, ktorý stojí cca 8 € (môže sa to mierne líšiť) a vďaka nemu si môžete na palubu vziať okrem kabelky aj malý kufor a taktiež budete na gate odbavení prioritne. Počet týchto priority lístkov je obmedzený, ale ak máte možnosť, určite sa oplatí. My sme si naviac dokupovali ešte aj miesta na sedenie, keďže nie je automatické, že dve naraz kupované letenky dostanú miesta vedľa seba a tomu sme sa chceli vyhnúť. So všetkými týmito príplatkami nás letenky vyšli na 75 €/osoba/spiatočne.

Cestou do Marrakéšu nám v lietadle rozdali malé dotazníky, ktoré treba na letisku odovzdať. Zobrať si ich môžete aj priamo v Marakéši na letisku, tak odporúčam vziať si na cestu späť a predom si ich vyplniť, aby ste sa potom na letisku nezdržiavali. Víza v Maroku nepotrebujete. 


Ubytovanie

Ubytovanie sme ako vždy hľadali cez booking a pozreli sme aj Airbnb. Vedeli sme, že ubytovanie chceme v typickom Marockom riáde, teda dome, ktorý vyzerá z ulice úplne nenápadne, ale keď vôjdete dovnútra, nachádza sa tam átrium, v ktorom môže byť umiestnená aj fontána alebo dokonca bazén a izby sú v dvoch až troch poschodiach okolo átria. Riády majú zväčša len pár zamestnancov a aj prístup majiteľov, prípadne ľudí, ktorí tam pracujú, je veľmi osobný, príjemný a priateľský. Riád Puchka (odkaz TU) v Marrakéši sme našli v ponuke na Bookingu aj Airbnb, ale na Airbnb mal lepšiu cenu, tak sme ho objednali tam. Naopak Riád Tahra & Spa v meste Fés sme už objednávali práve cez Booking (odkaz TU). Oba riády boli v medine (starom meste), čiže všetko v centre sme mali v dochádzkovej vzdialenosti. Čo sa týka cien, nájdete ubytovania s raňajkami aj za 10 € na noc, ale tak isto aj za niekoľko stoviek. My sme hľadali ubytovanie pekné aj na pohľad a zároveň za dobrú cenu a obe ubytovania nás vyšli cca 25 €/noc/osoba. Tak isto sme vyberali ubytovania s raňajkami, aby sme ráno mali o starosť menej a nemuseli hneď po zobudení zháňať nejaké jedlo. Raňajky v oboch ubytovaniach boli bohaté, z veľkej časti sladké, s čerstvým pomarančovým freshom (lepší som nepila, tak sladké dozreté pomaranče by sa u nás ťažko hľadali). 

PS: Ak ešte nie ste zaregistrovaní na Airbnb a radi by ste ubytovanie odtiaľ vyskúšali, registrujte sa cez tento link a získate zľavu na prvý pobyt. Klikni TU.

Riad Puchka - Marakéš



Riad Tahra & Spa - Fés




Doprava

Doprava v Maroku je určite tá najviac šialená a chaotická, akú som zatiaľ videla. V rámci mediny sa budete neustále vyhýbať mopedom, oslíkom, koňom, autám, rôznym vozíkom a v určitých častiach aj naozaj veľkému počtu ľudí. Treba byť naozaj stále v strehu, hlavne kvôli motorkám, ktoré sa predierajú cez davy ľudí a nikdy neviete, či nejdú práve za vami. Tieto situácie boli určite častejšie v Marakéši než vo Fése. Tam sa nám doprava v starom meste zdala o niečo pokojnešia. Čo sa týka prepravy na väčšie vzdialenosti, napríklad z letiska, prepravovali sme sa taxíkom. V Marakéši sme mali taxík dopredu dohodnutí prostredníctvom nášho riádu, takže nás už čakal na letisku. Cena za jednu cestu sa pohybuje zhruba v rozmedzí 100 až 200 dirhamov, čo je v prepočte 10-20 € (všetky ceny môžete deliť 10-timi a vyjde vám približná cena v eurách). My sme boli dohodnutí na cene 150 dirhamov, ale ak si chcete chytiť taxík na ulici, tak si najprv upresnite, koľko budete platiť a ideálne, ak budete mať presne. V Maroku v rôznych situáciách radi nevydávajú alebo vás začnú presviedčať, že dohodnutá cena bola iná. Určite je možnosť požičať si aj auto, ale my sme ju vzhľadom na náš program nevyužili, takže s tým poradiť neviem.

Jedlo

O raňajkách som písala už vyššie, z tých sa ale samozrejme nenajete na celý deň, takže určite vyskúšate aj nejaké jedlo mimo bezpečia ubytovania. Bezpečia píšem preto, že niekedy je naozaj ťažké vymaniť sa z oslovovania a ponúkania jedla pri stánkoch na ulici, hlavne na hlavnom námestí Jamaa El Fna v Marakéši. Nám sa to prvý večer bohužiaľ nepodarilo a nakoniec sme platili dvakrát toľko, než sme predpokladali, pretože nám bez oznámenia k jedlu pridali aj veci, ktoré sme pôvodne neobjednávali. Keďže to bol prvý večer, tak sme boli z celkovej atmosféry v Marakéši ešte šokovaní, takže sme sa nehádali a zaplatili sme, čo chceli. Ale spätne by som im toľko peňazí (v prepočte 35 € za večeru v stánku so sedením na lavici) nenechala. Našťastie sme sa poučili a ďalší večer sme išli do reštaurácie, ktorá mala terasu s výhľadom na námestie a tam sme sa najedli bez problémov cca za 7 € na osobu. Zhruba toľko stojí tajin, čo je typické marocké jedlo, ktoré ponúkajú úplne všade. Jedná sa väčšinou o kura (ale sú aj s iným mäsom alebo aj bez mäsa), zeleninu, zemiaky, prípadne aj ovocie, ktoré sú spolu na slabom plameni varené v hlinených miskách s pyramídovým poklopom. Poklop dvihnú až priamo pred vami a vy sa môžete pustiť do jedla. Počas týždňa v Maroku sme ich vyskúšali asi na 4 rôznych miestach a vždy chutili trochu inak, ale vo všeobecnosti dobre, takže tajin určite vyskúšajte. Ďalšou marockou špecialitou je Pastilla , čo je kuracie mäso so škoricou a ďalšími sladkými ingredienciami zabalené v ceste podobnom lístkovému a celý tento "koláč" je ešte poriadne pocukrovaný. Skúsili sme, ale raz stačilo :D Voda v Maroku pitná nie je a treba používať fľaškovú, ale čo sa týka nejakých tráviacich problémov, žiadne sme našťastie nemali, aj keď hygiena pri príprave jedla v stánkoch a na trhoch je samozrejme veľmi biedna a s našimi štandradmi neporovnateľná. A aby som nezabudla k nápojom, všade sa pije mätový čas sladený cukrom, ktorí dostanete väčšinou aj na privítanie v ubytovaní. My sme sa na ňom stali za týždeň popíjania závislí a je to hlavná vec, čo nám z Maroka chýba! Naopak sa v Maroku nepredáva a nepije alkohol (ani v predajniach ani bežne v podnikoch).


Raňajky Riad Puchka

Raňajky Riad Tahra & Spa


Tipy na podniky:

Marakéš: Ako som už písala vyššie, v okolí hlavného námestia odporúčam namiesto jedla na samotných trhoch radšej reštaurácie s výhľadom. Obľúbená je Cafe de France, my sme vyskúšali nejakú o pár metrov ďalej, ale bohužiaľ si nespomeniem na názov. Osobne si ale myslím, že budú kvalitou veľmi podobné. 

Výhľad z terasy reštaurácie

Typický marocký tajin

Fés: Cafe Clock - zaujímavý podnik v centre mesta s interiérom, ktorý pôsobí trochu hipstersky a alternatívne, ale to nám len vyhovovalo. Dali sme si výborný falafel a mätový čaj. Podnik Cafe Clock má pobočku aj v Marakéši, tak ak budete tráviť čas len tam, máte šancu navštíviť ho aj tak.

Interiér Cafe Clock vo Fése

Praktické tipy:

  1. V ubytovaniach sa v noci bežne nekúri, môžete si maximálne trochu zohriať vzduch pomocou klimatizácie, takže na noc si určite pribaľte dlhé oblečenie (ak idete samozrejme v zimných mesiacoch).
  2. V Maroku sa v mestách niekoľkokrát denne zvoláva k motlitbe. Nás to prvú noc zobudilo asi o 6 ráno a je to naozaj dosť hlučné a chvíľu sme nechápali, čo sa deje, takže sa na to pripravte. 
  3. Uličky v medine sú naozaj maličké, je ich milión a ľahko sa stratíte. Oporúčam stihanuť offline mapu v aplikácii maps.me, ktorá fungovala väčšinou spoľahlivo. Miestni na ulici vám pravdepodobne budú ponúkať, že vás na dané miesto dovedú, ale samozrejme na konci "cesty" chcú peniaze. Lepšia varianta je nájsť si kľudnejšie miesto, pozrieť poriadne mapu a poradiť si sám. Prípadne sa spýtať v nejakom kamennom obchode na cestu, ideálne ženy. Tá sa určite neponúkne, že vás pôjde odprevadiť. 
  4. Marocké dirhamy bežne v našich zmenárňach nezoženiete, my sme to skúšali v Prahe v troch rôznych, takže najlepšie je si peniaze zameniť alebo vytiahnuť priamo na letisku v Marakéši. 
  5. Ak si začnete niečo prezerať v stánku, tak vás pravdepodobne začnú nútiť ku kúpe, presviedčať vás, zjednávať cenu atď. Ak teda o produkt nemáte naozaj záujem a kúpu ani nezvažujete, len si chcete veci obzrieť, tak je lepšie robiť to nenápadne a ponúkaný tovar nechytať, lebo potom je ťažké vysvetľovať, že ho nechcete. 
  6. Počas nášho pobytu sme sa síce cítili bezpečne, ale v prípade dievčat odporúčam nie príliš odhalené nohy/ramená. Taktiež je to destinácia podľa mňa lepšia pre pár alebo partiu, kde sú aj muži. Ja osobne by som sa len s kamarátkou necítila úplne príjemne. 
  7. Dohovoríte sa takmer všade anglicky. S niekým lepšie, s iným horšie, ale poväčšine to ide. Ak však viete francúzsky, tak je to samozrejme len výhoda.

V ďalšom pokračovaní o Maroku sa dočítate, čo sa oplatí vidieť v jednotlivých mestách alebo aj to, ako sa pripraviť na marockú Saharu.

Ak by ste si zatiaľ chceli pozrieť z nášho výletu viac fotiek, môžete zavítať na instagram

Budem rada, ak mi napíšete, či vás Maroko zaujalo alebo ste ho už navštívili!

Majte sa krásne!

6 komentárov:

  1. Tyjo, to vypadá fakt krásně <3 Maroko už mě delší dobou láká, zamilovala jsem se do tý jejich architektury. Hned jak jsem dočetla článek, tak už jsem se koukala na airbnb na hotely :D

    Šárka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tá architekúra bola úžasná! Tak dúfam, že si niečo dobré našla a čoskoro sa tam pozrieš tiež :))

      Odstrániť
  2. Mě Maroko neláká, ale vypadá to tam nádherně, krásné fotky. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Určite to nie je krajina, ktorá sadne každému :))

      Odstrániť